TransLab WenD

Wit

By 26 februari 2021 april 2nd, 2021 No Comments

De voordelen van groendaken zijn ondertussen redelijk gekend:

– Je verlengt er de levensduur van je dakbedekking mee
– Zorgt dat het regenwater trager of niet de riolering ingaat
– Verhoogt de biodiversiteit gevoelig
– Helpt bij het afremmen van klimaatopwarming door CO2-opname

Op het vlak van witte daken zijn we meestal groentjes.

Als zonlicht op een wit (plat) dak valt, wordt ongeveer 55% gereflecteerd en veel daarvan gaat terug de ruimte in. Een zwart dak daarentegen absorbeert het meeste zonlicht en straalt het opnieuw uit als warmte aan de omgeving.
Naar het schijnt kan de temperatuur op een zwart dak op een zonnige dag oplopen tot wel 100°C, terwijl dat op een wit dak ‘slechts’ 40° C is. In de buurt van witte daken zou de omgevingstemperatuur enkele graden dalen. Wat bij hittegolven een enorm voordeel zou zijn.
Blijkbaar bestond er in het Amerika van de jaren 2010 en volgend ‘The White Roof Project’, een non-profitorganisatie die zich inzette voor het beteugelen van klimaatverandering door NYC-daken wit te schilderen.
In 2009 pitchte minister van Energie Steven Chu dit idee. Volgens de Wall Street Journal “zouden witte daken en trottoirs een eenmalige vermindering van 44 miljard ton kooldioxide kunnen betekenen. Dat is het equivalent van het verwijderen van alle auto’s in de wereld gedurende 18 jaar.” Ook zou er in Californië een wet bestaan die witte daken verplicht. Iemand hier meer info over?

Vraag: Waarom doen we dit niet allemaal massaal? Het is een voordelige en eenvoudige ingreep met een gigantisch resultaat.

Dichter bij huis zie ik een Nederlandse firma  die dit promoot. Hun laatste Facebookpost  dateert uit 2017. Té druk bezig met witte daken plaatsen om hun socials bij te houden? Of zijn witte daken dan toch niet zo’n succes?

De zaakvoerder van deze Belgische firma  plaatst zeer recent witte daken. Witte daken zijn volgens hem aan een opmars bezig. Hij vertelt dat zijn witte kunststof daken in trek zijn bij klanten die hun binnentemperatuur in huis willen verlagen. Een dergelijk dak kost 10 à 15 % meer dan een doorsnee dak.
Een andere firma werkt met witte roofing.

Gewoon witte verf zou blijkbaar geen goed idee zijn. Op internet las ik dé voordeligste tip: leg bij warm weer een wit laken op je plat daken en hou het ter plaatse met enkele bakstenen. Hmm, ben niet echt overtuigd.  Iemand anders wel?

 

UPDATE

Zo lees je het ook eens van iemand anders: artikel van Klimaan