De zondagen

Zondag in Overbeke

By 21 mei 2021 december 1st, 2021 No Comments

Crimescène op 21/11/21: de ontwijde kerk van Overbeke, deelgemeente van Wetteren. Sinds juni 2020 de ontmoetingsplek voor originele initiatieven en mooie buurtbewoners.

En ook wel voor iedereen die benieuwd is naar de creatieve invulling van deze plek. Blikvanger eerste klas in de kerk: zes gekleurde huisjes, mobiel en multifunctioneel.

Drijvende krachten Tuur en Geertrui vertellen over het ontstaan, de verschillende initiatieven en de passie van de vrijwilligers.
Vaste vrijwilligers Natasja, Ingrid en Christine getuigen enthousiast over hun talenten die ze hier inzetten. Communicatie, creativiteit en culinaire geneugten. Het goede leven zeg maar.

“Ik krijg hier warmte, ik voel mij hier op mijn gemak. Het is een plek die mij rust geeft. Hopelijk kunnen meer mensen de stap zetten om hier eens binnen te komen. Voor een tasje koffie, om een krantje te lezen, een boek uit te lenen. Er komen soms ook bewoners van het rusthuis hier vlakbij. Een van heen zei onlangs: “Ik ben hier op congé”. Da’s fijn om te horen.” (Ingrid)

 “Ik woon al tien jaar tegenover de kerk. En opeens gebeurde daar iets. Dan ben ik daar eens bij gaan zitten. En nog eens. En nu krijg ik van de mensen een ‘goeiendag’ op straat. Ik was er zo van verschoten dat mensen gewoon vriendelijk zijn tegen mij. Ik dacht daarvoor dat de mensen mij niet zagen staan. Dat doet mij zo deugd.” (Christine)

 

Sinds de start is een duidelijke groei in het buurtweefsel voelbaar en zichtbaar.  Enkele burgerinitiatieven waarbij de kerk fungeert als uitvalsbasis:

  • Pluk 9230:
  • Voedselteam Wetteren
  • Workshops: crea, Tupperware, zeep maken, …
  • Foto-expo
  • Picknickbanken timmeren
  • ’t Salon: 2 keer per week een praat-en ontmoetingsmoment met cake en koffie

Samengevat, een plaats waar iedereen welkom is en zich goed voelt. Een hartelijk onthaal, verse muffins, toegewijde vrijwilligers.

Dat de kerk in een interessante omgeving staat toont Natasja, die een gedeelte van de groep mee op sleeptouw neemt door het Overbeke van weleer met zijn textielfabriek en aanpalende cités. Bert troont de anderen mee richting dijk en heeft het over de natuur.

Onder het genot van de vegetarische lasagna van To cook or not to cook ontdekken deelnemers gedeelde interesses, zoomen in op elkaars initiatieven en diepen beweegredenen uit. Kortom een geslaagde zondagochtend.

De kerk maakt zijn intentie waar. Een unieke plek voor verbinding, transitie en burgerparticipatie.