In een ideale wereld is er geen sprake van voedselverspilling, want vanaf de basis zou er een sluitend systeem zijn om overschotten te vermijden. Op dit moment is de wereld nog niet helemaal ideaal en zijn er voedseloverschotten.
Gelukkig zijn er vele mooie voorbeelden van initiatieven, projecten en systemen om voedsel op een originele manier toch te redden van de vuilnisbelt. Hieronder enkele voorbeelden:
- Voedsaam is een sociaal distributieplatform dat voedseloverschotten detecteert, stockeert en distribueert naar mensen die het nodig hebben.
- Too good to go is een app die je als particulier installeert op je telefoon. Vervolgens bestel je een soort verrassingspakketje bij een bakker, slager, supermarkt, … uit je buurt. Voor een klein prijsje haal je dan even later je ‘gered’ voedsel op. Een win-win-win situatie:
- Jij koopt voordelig voedsel
- De handelaar moet zijn niet-verkochte goederen niet te vernietigen (= extra kost)
- Het milieu wordt niet nodeloos belast
- The Good Food pakt het nog anders aan. Sinds 2014 worden op een aantal plaatsen in Keulen boodschappen verkocht die om verschillende redenen niet (meer) gewoon verhandeld kunnen worden. Het gaat o.a. om groente of fruit met een afwijkende vorm of gewicht, restanten opgehaald bij boeren, voedsel dat kort voor of na de houdbaarheidsdatum is (In Duitsland is het toegelaten voedsel met verstreken houdbaarheidsdatum te verkopen, alleen moet dit wel vermeld worden bij aan- en verkoop).
Er werken maar liefst 80 vrijwilligers en klanten rekenen af aan de kassa volgens het principe ‘Betaal wat het je waard is’.