TransLab WenD

Peuken

By 18 december 2020 No Comments

Wist je dat er – alleen al in Vlaanderen – elke dag een kleine 100 000 sigarettenpeuken op straat gegooid worden? Veel rokers doen dat met de beste intenties. Een klein smeulend restantje zou immers andere zaken in de vuilnisbak kunnen doen ontbranden.
Helaas, elke uitgetrapte sigarettenpeuk op de stoep veroorzaakt enorme milieuschade. De filter zit boordevol giftige stoffen en is bovendien nog eens gemaakt van plastiek. Natgeregende filters lossen hun toxische cocktail én vederlichte microplastics zweven moeiteloos naar zeeën en oceanen.
Zijn er oplossingen? Jawel. De ene al creatiever dan de andere:

– Voorkomen: Niet roken is uiteraard de beste optie. Voor de die-hard rokers onder ons komt een zakasbakje op een gedeelde eerste plaats.

–  Kraaien: Enkele Nederlandse ondernemers construeren speciale asbakken. Kraaien krijgen een beloning telkens ze een peuk deponeren.

– De peukentegel: Op een aantal busstations worden peukentegels geplaatst zodat sigarettenpeuken daarin verzameld kunnen worden.

– Speciale champignons: Een jonge Brusselse vrouw bedacht enkele jaren geleden het idee van peuken etende champignons.

– Educatieve kit: Een kleine website met een anti-smoking edukit voor nieuwsgierige kinderen. Of iets ouderen.

Er bestaan vast nog veel andere fantastische spitsvondigheden. Maar superorigineel vond ik het idee om peuken te verzamelen en ze te verwerken in bakstenen.
In Argentinië gaan ze zelfs zo ver dat je bij afgifte van een volle fles peuken een drankje krijgt. De peukenflessen gaan rechtstreeks naar het bedrijf dat de bakstenen maakt. Met de bakstenen worden sociale woningen gebouwd.