TransLab WenD

Openbaar fruit

By 31 januari 2020 juni 8th, 2022 No Comments

Fruit, noten of groente in het wild? Het bestaat, je moet er enkel oog voor hebben. Waar kan je dat vinden? Enter  http://wildplukwijzer.nl/. Een Nederlands initiatief dat een aantal jaar geleden een handige Google Map ontwikkelde waar iedereen alle openbare fruitbomen, -struiken, notenbomen in kaart kan brengen. De kaart omvat niet alleen Nederland maar ook België.  Elke plukplek op de wildplukwijzer bevat een link naar een uitgebreide beschrijving van deze boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Andersom kun jij in de wildplukwiki direct doorklikken naar plukplekken in je eigen buurt. Ook voor onze regio staan er een aantal plukplekken. Ken jij er nog? Vul aan.

 

In Gent kennen we https://stad.gent/nl/groen-milieu/klimaat/eet-klimaatgezond/buurtfruit-gent Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)  bracht de stadsboomgaarden en plukplekken in Gent in kaart. In totaal goed voor 33 publieke en semi-publieke plekken.

Op de kaart zie je per locatie welk fruit je er vindt. Op de meeste plaatsen kan je zelf gaan plukken. Op andere plekken organiseert Pluk plukacties.

In Brussel plantte een groep enthousiaste buurtbewoners samen met Velt en vzw Parckfarm fruitbomen. Zie http://parckfarm.be/nl/boomgaard-voor-de-buurt/

In ons eigenste Wetteren ontstond Pluk9230, een initiatief en samenwerking tussen Habbekrats, Homaar, Velt Wetteren en Voedselteam Wetteren. Fruit van boomgaarden die niet geoogst worden, worden door de ploeg geplukt. Onder andere het fruit van de boomgaard van het Kasteel werd gered. Maar ook bomen van particulieren die te oud geworden zijn, komen in aanmerking. Met een succesvolle crowdfundcampagne kochten ze een elektrische bakfiets en aanhangwagen om het vele fruit ecologisch te transporteren.