TransLab WenD

Koffiegruis

By 17 juni 2021 mei 20th, 2022 No Comments

Koffiebars hebben grote restanten koffiegruis. Sinds een aantal jaar is het niet meer ongewoon dat deze koffiereststromen opgehaald worden en dienen als grondstof om paddenstoelen op te kweken. Voorbeelden zijn o.a. Coflab in Mechelen, Permafungi in Brussel of Funggent in Gent. In Australië bestaat er zelfs een start-up dat koffiegruis ophaalt bij particulieren.
Liever zelf aan de slag? Hierbij een handleiding.

Een meer dan lezenswaardig koffie-afval verhaal  vind je in de voortreffelijke EOS-tracé over koffie.

Andere toepassingen van koffiereststromen:

Zeep: Kaffee Circulair  uit Gent haalt uit het ingezamelde koffiegruis waardevolle olie die naar partners gaat die het als grondstof gebruiken voor nieuwe producten, waaronder…. zeep!
Bouwmateriaal: van het resterende koffiegruis maken andere partners bouwmateriaal.
Gietvloeren: Orineo  uit Erps-Kwerps is een bedrijf dat bio-afwerkingslagen voor meubels en interieurs produceert. Koffiegruis en andere natuurlijke restproducten als olijfbladeren, oude kurken of bessenpitten mengt het met natuurlijke oliën. Van die massa giet het o.a. vloeren 
Koffietassen en –bekers: bijzonder origineel idee van Kaffeeform uit Berlijn. Van het koffiegruis wordt in samenwerking met een sociale werkplaats koffiebekers en –tassen gemaakt. Design meets  sustainability.
Sneakers: waar ieder paar RE:GROUND sneakers 12 kopjes koffiedik bevat uit het capsulerecyclingprogramma van Nespresso,

Maar ook thuis kan je op je ééntje aan de slag. Denk richting:

Reden genoeg om ook thuis over te stappen op slow-coffee want met koffiepads- of capsules gaat het om een ander verhaal.