TransLab WenD

Kleding

By 8 januari 2021 januari 14th, 2021 No Comments

Duurzame mode. Een verhaal met oneindig veel lagen. Kies bewust, doe het met minder, behandel met zorg, repareer indien kapot, koop tweedehands, ga naar een kledingruilevent, maak het zelf, leen van een vriendin met dezelfde kledingmaat, ….

Zelfs leasen kan, een mooi voorbeeld daarvan is Mud-jeans. Ook te koop in België o.a. bij Supergoods, Wecostore, Host en Harvest 

Voor babykleding ontstond recent een abonnementformule.

H&M experimenteert nu met hun Singular Society. Met een abonnement (al vanaf € 9,40/maand) heb je recht op 5 items uit de bijhorende webshop. Maandelijks.

H&M beweert dat zij dit abonnementsgeld rechtstreeks investeren in het maken van kledij en dat deze aan kostprijs wordt verkocht. Een aanloop naar een systeem van virtuele kleerkasten, betere algoritmes en productidentificatie.

De vraag stelt zich of deze 2 laatste begrippen veel vertrouwen geven in een écht duurzame toekomst. Jorg Snoek van RetailDetail: “Bedrijven kunnen zien wat je koopt, hoeveel, wanneer en wat je smaak is. Op den duur kennen ze je zo goed dat ze heel gericht dingen gaan produceren die aan jouw wensen voldoen. Vaak gaat je kassaticket globaal gezien naar omhoog. Je krijgt de producten gemiddeld aan een lagere prijs, maar je moet meer kopen.”

Ik durf hier bijna spreken over oude wijn in nieuwe zakken. Hoe nieuwer de zak, hoe beter voor de verkoper. Over de kwaliteit van de wijn hebben we het dan al lang niet meer.