Champignons kweken. Hoort dat niet te gebeuren in een donkere, vochtige, niet al te warme ruimte? Laat dat nu toevallig de omschrijving zijn van de meeste kelders.
In Parijs dachten ze eerder aan een lege ondergrondse parking. In New York ontsproten ook wel wat ideetjes.
In Brussel duikt Le Champignon de Bruxelles onder de hallen van de slachthuizen van Anderlecht. De champignons werden eerst gekweekt op koffiedrab, nu op de restanten van bierbrouwerijen.
Een fantastisch burgerinitiatief is Fundament2060. Tal van activiteiten vinden en vonden plaats in de gigantische ondergrondse kerkkelder. De buurt kweekte er al met succes witloof. Een driemans start-up kweekte paddenstoelen. Dat ging heel goed. Tot het mis ging. Bijzonder jammer, maar bijzonder leerrijk. Omdat iedereen mag en kan leren van hun fouten, delen ze deze online.
Op vele plaatsen kan je grow-your-own-kits kopen om thuis zelf te experimenteren. Loopt het daar om een of andere reden verkeerd af? Via Voedselteams kan je oesterzwammen en shiitakes bestellen van Ecosnooze
Smakelijk.