TransLab WenD

Coöperatieve supermarkt

By 15 januari 2021 januari 26th, 2021 No Comments

Coöperatieve supermarkten, ze bestaan. Enkele voorbeelden:

Zwitserland: Coop en Migros begonnen bijna 100 jaar geleden als kleine coöperatieve supermarkten. Ondertussen groeiden ze uit tot spelers van formaat. Zelfs sterker dan Aldi of Lidl.

Nederland: Twee mooie voorbeelden: Gedeelde weelde  en Odin 

Amerika: Allerlei o.a. Park Slope Food Coop*

België: Wandercoop in Anderlecht en Beescoop  in Schaarbeek. Pedalo uit Etterbeek trappelt om te starten. In Gent sloot na vierenveertig jaar De Blauwe Bloem  de deuren. De website staat nog even online. Misschien als informatie- en inspiratiebron voor navolgers?

Meedraaien, -investeren en -organiseren in een coöperatieve supermarkt, het vergt meer moeite dan losweg wat in je boodschappenkarretje gooien in de eerste de beste supermarkt. Daar tegenover staat dat je met elke euro die je uitgeeft een bewuste keuze maakt. Bovendien pionier je mee in een vernieuwende economie. Eéntje die bijdraagt aan positieve verandering in je directe omgeving.

UPDATE 1

* Van 2 tot 9 februari kan je de film online bekijken over deze coöperatieve supermarkt in Brooklyn. Vraag jouw link en wachtwoord aan bij info@bevrijdingsfilms.be

Op 11 februari heeft de online nabespreking plaats. Een mooie samenwerking tussen Oikos, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid (CEO), Bevrijdingsfilms, STUK, Buurderij Leuven en Masereelfonds Leuven. Zie ook https://www.oikos.be/component/jevents/evenementdetail/31/-/human-ecology-ongehoord-food-coop?Itemid=1

UPDATE 2

Dirk Barrez schreef er dit boek over.