TransLab WenD

Circulair bouwen

By 26 november 2020 januari 25th, 2021 No Comments

Ruimte voor enkele originele bouwmateriaal-ideeën.

Het eerste is BC Materials. Een unieke formule bedacht door het Brusselse architectenbureau BC architects & studies. Van de naar schatting 2 miljoen ton uitgegraven aarde van Brusselse bouwwerven persen zij leemstenen, leempleister en stampleen. Bekijk het als urban mining. De bekomen producten zijn circulair, CO2-neutraal en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Ze beschikken zelfs over een mobiele productie-eenheid om overal in Vlaanderen aan de slag te kunnen.

VITO en Orbix zaten ondertussen ook niet stil. Zij ontwikkelden en patenteerden hun carbstone technologie. Het idee? Metaalslakken (een restproduct van de staalindustrie) laten reageren met CO2 en hiermee tegels, dakpannen en klinkers fabriceren. Geen cement nodig en een permanente opslag van een substantiële hoeveelheid CO2.
In Gent plaveiden ze alvast het voetpad met Carbstone-klinkers voor het gebouw van de Arteveldehogeschool in de Leeuwstraat.

Onze buren uit Utrecht dachten aan een soort supermarkt met tweedehands bouwmateriaal. Hun concept Buurman Utrecht komt aardig in de buurt.
Je koopt er (sloop)hout, isolatiemateriaal, of elektriciteitskabels. Afhankelijk van het aanbod is de voorraad telkens opnieuw verrassend. Vandaag vind je er oude deuren en waterkranen en morgen dakgootbeugels of nog iets helemaal anders.
De materialen komen hoofdzakelijk van bouwplaatsen in Rotterdam, regelmatig ook van tentoonstellingen en festivals.
Daarnaast is er een openbare werkplaats waar je kan knutselen aan projecten die net iets te groot uitvallen voor je appartement. Ook kan je een bouwpakket kopen om zelf een Rietveldstoel of een laptopstandaard te timmeren .

Buurman Utrecht maakt deel uit van coöperatie Het Hof van Cartesius. Een prachtige circulair gebouwde groene werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers van Utrecht. Bekijk hier het inspirerende filmpje.

UPDATE: nu ook Buurman Antwerpen