TransLab WenD

Buurtboekje

By 25 september 2020 oktober 5th, 2022 No Comments

De lockdown was niet alleen kommer en kwel, er gebeurden ook mooie zaken. Zo ontstonden allerlei verbindende initiatieven in ons Vlaanderen. Ook in Nederland zagen creatieve ideeën het licht. Wat dacht je van het buurtboekje?

Bedacht door enkele buren. Ze staken een soort vakantie/vriendenboekje in elkaar. Buur 1 krijgt het boekje in de brievenbus en vult vragen en opdrachten in. Na 1 of 2 dagen steekt buur 1 het boekje in de brievenbus van buur 2. En zo gaat het verder de wijk rond. Op het eind komt het ingevulde boekje terug en kan het gedeeld worden met iedereen waar het boekje gepasseerd is.

De inhoud van het boekje? Enkele voorbeelden: Wat is je beste thuisblijftip? Waar maak jij je zorgen over? Of…Wat maakt deze corona tijd bijzonder?

Op die manier was ondanks “social distancing” persoonlijke verbinding mogelijk.

Een idee dat smeekt om te kopiëren. Niet alleen in lock-downs.

Dacht dachten we bij Avansa ook. Samen met de gemeente Kruibeke werkten we het inspiratiepakket ‘Solidariteitsstraten’ uit. Dit pakket wil inwoners stimuleren om acties te ondernemen die zorgen voor verbinding in hun straat.

Je vindt er inspirerende ideeën en tegelijk ook al heel wat materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt: mooie postkaartjes om nieuwe buren te verwelkomen, een straatboekje dat je kunt laten rondgaan en waar je buren iets in kunnen schrijven, tekenen, plakken, etc. Ideeën om een vaas met bloemen of een lekkere pot soep te laten rondgaan in je straat. Maar ook zaken als een gezellige potluck, een boekenruilkast of geveltuinen komen aan bod. En nog veel meer.
Tijdens 2 inspiratieavonden stelden we dit pakket voor aan geïnteresseerde Kruibekenaars. Zij waren enthousiast om er onmiddellijk mee aan de slag te gaan.

Interesse in het pakket? Het meeste materiaal is downloadbaar op www.kruibeke.be/solidariteitsstraten