TransLab WenD

Bravoure

By 10 oktober 2022 No Comments

Eind 2019 ontstond het Nederlandse fietskledingmerk Bravoure.

Op de startpagina van hun website staat ‘kleding die zoveel mogelijk gemaakt is van gerecyclede materialen’. Tja, dan denk ik onmiddellijk aan greenwashing. In hoofdletters.

En dat is het hier duidelijk niet. Integendeel. Het gaat om een Bravourestuk om traditionele fietskleding te vervangen door een alternatief dat duurzaam, ethisch verantwoord én blijvend is.

Er is serieus nagedacht over echt alles. Zowel de kleuren, de stoffen, het materiaal, de verpakking, zelfs de kaartjes die (bewust niet) aan de kleren hangen.

Bovendien leveren ze nog enkele speciale services. Als je vele kilo’s vermagert en je fietsshirt is te groot geworden, mag je het hen terugsturen en krijg je 50 % korting bij de aankoop van hetzelfde model in een kleiner maatje.

En wat dacht je van hun reparatieservice bij crash-gevallen? Na een ernstige valpartij kan je je aan flarden zijnde shirt retourneren en krijgt opnieuw 50 % korting bij aankoop van hetzelfde model.

Bij andere gaatjes of scheuren kan je het gewoon laten repareren.

Zoals eerder vermeld: geen greenwashing. Hier wordt de groei van plastic afval effectief tegengaan en wordt gemikt op een verandering van de vervuilende (fiets)mode-industrie.

Faut le faire.