TransLab WenD

Bemalingswater

By 10 juli 2020 januari 18th, 2021 No Comments

Bemalingswater is de term voor opgepompt grondwater bij bouwwerven. Dit is tijdelijk nodig om bouwwerken in droge omstandigheden uit de voeren.

In het gunstigste geval wordt dit opgepompt water zo lokaal mogelijk terug geïnfiltreerd in de bodem. Soms wordt het afgeleid naar een nabijgelegen rivier. In praktisch alle andere situaties gaat het richting riool.
In 2020 zag Els Bonte, een koene inwoonster uit Sint-Amandsberg, met lede ogen aan hoe bij bouwwerken in de buurt 66 000 liter water per uur wegspoelde. Dit in een droogteperiode waarbij de regenputten in de buurt zo goed als leeg stonden. Samen met haar buren ‘redde’ zij een deel van het weglopend bemalingswater. Ze regelden gezamenlijk een tankwagen om het water in te laten lopen en vulden hun zo goed als leeg staande regenputten. Een fantastisch idee dat navolging verdient, lees hier hun lessons learned of bekijk het filmpje.

Het Gents MilieuFront liet zich niet onbetuigd en organiseert een red-het-water-actie voor Gentenaren.
In 2019 testte Opensource.Brussels samen met aannemer Van Laere al eens een dergelijk project uit. Veegwagens, kolkwagens, sproeiwagens, betonwagens, brandweerwagens, mobiele waterciternes, emmers en gieters konden gevuld worden met gezuiverd (zandvrij) grondwater afkomstig van een pompinstallatie op de site van Tour & Taxis.

In Genk loopt de campagne ‘Elke druppel telt‘. Het stadsbestuur plaatst containers aan bouwwerven om het water op te vangen.

Een idee voor Lokeren, Lebbeke, Buggenhout, Hamme, Waasmunster, Sint-Niklaas, Beveren, …..?

Eerst water, de rest komt later.