Als je de wereld door een duurzame bril bekijkt, zie je heel wat problemen opduiken: mobiliteit, wonen, klimaat, vergrijzing, voeding, energie, … De lijst lijkt eindeloos.
Gelukkig zijn er meer en meer burgers die niet bij de pakken blijven zitten en zelf het heft in handen nemen. Ze gaan voor een wereld die fundamenteel anders georganiseerd is. Niet meer, maar minder. Niet hebben, maar delen. Geen overbodige consumptie, maar bewust verbruiken. Zorgen dat onze ecologische voetafdruk verkleint.
Deze omslag, dat is transitie.
Bloeiende initiatieven
Uit het transitiedenken groeien talloze initiatieven: repaircafé’s, weggeefwinkels, autodelen, alternatieve munten, zadenbibs, energiecoöperatieven, voedselteams, … Elke dag formuleren burgers creatieve en duurzame oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen.
Ook zin om mee te werken aan zo’n samenleving? De transitiebeweging is een groepsverhaal. Ze brengt burgers samen en verenigt hen.
Jij bent dus ook van harte welkom!
Een goede activiteit?
Wat zijn de kenmerken van een goede transitie-activiteit volgens Translab WenD?
- werkt aan ‘delen’, niet aan ‘hebben’
- mikt op een kostenbesparing voor de betrokkenen
- streeft naar een lagere ecologische voetafdruk
- is gebaseerd op evenwaardige samenwerking tussen burgers: individueel engagement en democratische spelregels zijn daarbij essentieel
- streeft naar (sociale cohesie en) gemeenschapsvorming
- beoogt een grotere zelfredzaamheid van de betrokkenen
- bevat een educatief-informatief aspect