TransLab WenD

Ekomenu

By 12 september 2022 No Comments

Maaltijdboxen bestaan in vele variaties. Onze levens zijn zo druk geworden dat we aan één van de belangrijkste levensnoden, voedsel, niet te veel tijd willen ‘verspillen’.

Afhaalpizza, frituuretentjes, kebab en consoorten worden terecht niet als gezonde maaltijden bekeken. Maar om nu dagdagelijks zelf deeg te gaan kneden, tomatensaus te laten pruttelen en lekkere groentecombinaties in elkaar te knutselen, dat is toch wat veel gevraagd. Werk, kinderen, sociale media, familie, vrienden, sport, en alle andere betekenisvolle bezigheden strijden in de ratrace een felle strijd.

Het is kijken waar tijd weggesneden kan worden. Hoewel vele mensen gezonde voeding ervaren als belangrijk, blijkt het bedenken, boodschappen doen en koken tijdrovend.

Een hele batterij merken kwam met een maaltijdbox op de proppen. Hello Fresh, Smartmat en Marley Spoon werden aangevuld met supermarktpakketten. Het systeem: Een wekelijkse doos gevuld met ingrediënten en recepten. Afgestemd op jouw gezin en jouw voorkeuren.

Gebruikers prijzen het gemak van de bezorging aan huis, de originele recepten en de korte bereidingstijd. Veel minder goede punten gaan naar het ecologische aspect.

Daaraan probeert Ekomenu iets te doen. Ekomenu beweert future proof pakketten te leveren. Met berekeningstool voor je ecologische foot/food afdruk. Idealiter stoot je maximum 930 gram CO2-equivalent uit per maaltijd en gebruik je maximum 91 liter water per dag/persoon.

Uiteraard vormen lokaal, plantaardig en biologisch hier de hoofdmoot.

Blijft over: het kostenplaatje. Een punt waarop vele box-liefhebbers afhaken. Op termijn niet onmiddellijk de goedkoopste oplossing.

Moet voedsel goedkoop zijn? Neen. Moet voedsel duur zijn? Neen.

Voedsel moet een correcte prijs hebben.

Een eerlijke prijs voor de landbouwer, veekweker, verwerker. Zodat er niet gemarchandeerd dient te worden over artificiële middelen of manieren om de prijs te drukken. En bijgevolg ook de kwaliteit.

We moeten bereid zijn deze prijs te betalen. We kunnen wel een zwembad in onze tuin plaatsen, wel citytrips inplannen en een elektrische auto kopen. Zouden we niet beter eerst tijd, geld en aandacht aan onze voeding besteden?

Dan kan een ekobox een alternatief zijn. Naast vele andere alternatieven. Wist je dat je vanuit je luie zetel ook gemakkelijk ecologisch verantwoord voedsel kan bestellen bij Voedselteams of Buurderijen? Dat er cooperaties bestaan zoals Pomona? Niet alleen voor je warme maaltijd maar ook je andere maaltijden.

Maar ook hier stellen consumenten zich de vraag waarom het duurder is dan supermarktvoeding. Het antwoord blijft ook hier dat voeding te belangrijk is om over te laten aan grote spelers die geld belangrijker achten dan de gezondheid van hun klanten en de planeet waarop wij leven.

En arme mensen dan? Hoe kunnen zij fatsoenlijk eten betalen? Armoede is een enorm probleem en dient op diverse terreinen aangepakt te worden. Voedselprijzen systemisch laag houden, is geen oplossing voor hun problemen.